Waterhardheid Aerdenhout
De waterhardheid in Aerdenhout is 7,9 DH. Dit betekent dat het water in Aerdenhout als hard wordt geclassificeerd. Benieuwd wat dit voor jouw huishouden betekent? Lees hier verder voor meer informatie over kalk.
Waterhardheid
7,9 dH

De Waterhardheid in Aerdenhout
Het water in Aerdenhout heeft een hardheid van 7,9 DH, wat neerkomt op een jaarlijkse hoeveelheid van 25,6 kilogram kalk die door de leidingen stroomt. Deze berekening is gebaseerd op een gemiddeld waterverbruik van 180m³ per huishouden en informatie van de waterleverancier PWN.
De hoeveelheid kalkaanslag kan per woning verschillen, afhankelijk van de leidingen en het punt waar het water jouw huis binnenkomt. Het is daarom mogelijk dat de waterhardheid in jouw huis hoger of lager is dan het gemiddelde van Aerdenhout. Wil je weten hoeveel kalk jouw huishouden jaarlijks verwerkt? Bereken het zelf met deze formule: 17,8 gram x de hardheid x aantal kubieke liters = aantal kg kalk op jaarbasis.
Nadelen van kalkaanslag
Kalkaanslag brengt diverse nadelen met zich mee die zichtbaar en merkbaar zijn in huis. Hieronder een overzicht:
Kortere levensduur van apparaten: Kalkaanslag hoopt zich op in apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers, wat leidt tot een verminderde efficiëntie en vroegtijdige slijtage.
Verstopte leidingen: Kalkafzettingen in leidingen verminderen de waterstroom, wat kan leiden tot verstoppingen en hoge reparatiekosten.
Droge huid en droog haar: Douchen met hard water kan leiden tot een droge huid en pluizig, futloos haar door de kalkresten die achterblijven.
Kalkvlekken: Hardnekkige kalkvlekken op kranen, tegels en glas laten keukens en badkamers er onverzorgd uitzien.
Meer schoonmaakmiddel nodig: Door kalkaanslag heb je vaak agressieve schoonmaakmiddelen nodig, wat de glans van oppervlakken kan aantasten.
Wat is kalkvrij?
De waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Water met een hardheid van meer dan 3 DH bevat kalk en kan kalkaanslag veroorzaken. Bij een waterhardheid onder de 3 DH is er chemisch gezien geen kans meer op kalkvorming in leidingen. In Aerdenhout, met een hardheid van 7,9 DH, is kalkaanslag onvermijdelijk.
Waterhardheid testen
De waterhardheid kan per huishouden verschillen. Wil je weten hoe hard jouw water precies is? Je kunt dit op verschillende manieren testen:
Zeeptest: Gebruik zeep en water om de schuimvorming te controleren; minder schuim duidt op harder water.
Teststrips: Dompel een teststrip in water om de hardheid te meten; de kleurverandering geeft de hardheid aan.
Titrant test: Met een chemische oplossing kun je nauwkeurig de exacte hardheid van je water bepalen.
Meer weten over het testen van waterhardheid? Lees het hier.
Geschiedenis van Aerdenhout
Aerdenhout is een plaats in de gemeente Bloemendaal en telt ongeveer 4.730 inwoners. Het gebied kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het landgoed waarnaar de plaats is vernoemd, Aerdenhout, stond al in de 14e eeuw bekend. De ligging tussen Haarlem en de duinen maakte het tot een geliefde plek voor welgestelde families. Voor meer informatie over de geschiedenis van Aerdenhout kun je terecht op deze pagina.
Wat zijn oplossingen tegen kalk?
Voor tijdelijke oplossingen tegen kalkaanslag kun je schoonmaken met krachtige schoonmaakmiddelen of azijn. Deze oplossingen verwijderen kalkresten, maar bieden geen blijvende oplossing. Een langdurige oplossing is een waterontharder, die ervoor zorgt dat je hele huis langdurig kalkvrij blijft. Hierdoor hoef je minder schoon te maken, gaan apparaten langer mee, en kun je genieten van zachter water.