top of page

Waterhardheid Everdingen

De waterhardheid in Everdingen is gemeten op 8,1 DH, wat betekent dat het water in deze regio als hard wordt geclassificeerd. Dit kan gevolgen hebben voor je huishoudelijke apparaten, leidingen en zelfs je huid en haar. Wil je meer weten over wat de impact hiervan is? Lees hier verder voor uitgebreide informatie over kalk en wat dit betekent voor jouw huishouden.

Waterhardheid

7,0 dH

De Waterhardheid in Everdingen

De waterhardheid in Everdingen is hard met een waarde van 8,1 DH. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 25,8 kilogram kalk door de leidingen van een gemiddeld huishouden stroomt (gebaseerd op een waterverbruik van 180m³). Deze cijfers zijn afkomstig van Oasen, de waterleverancier van deze regio.


De hoeveelheid kalk die neerslaat, kan per woning verschillen. Dit komt doordat waterleidingen op verschillende punten een woning binnenkomen. Hierdoor kan de Duitse hardheid (DH) van het water in jouw huis hoger zijn dan bij je buren. Wil je zelf berekenen hoeveel kalk er door jouw leidingen stroomt? Gebruik deze formule: 17,8 gram x de hardheid (in DH) x 180m³ = hoeveelheid kalk in kilogram per jaar


Nadelen van Kalkaanslag

Kalkaanslag heeft een negatieve invloed op huishoudelijke apparatuur, leidingen en zelfs je dagelijks comfort. Hier zijn vijf veelvoorkomende nadelen:

  • Kortere levensduur van apparaten
    Apparaten zoals vaatwassers en wasmachines hebben meer onderhoud nodig en gaan minder lang mee.

  • Verstopte leidingen
    De ophoping van kalk in leidingen vermindert de waterdoorstroom, wat kan leiden tot hogere energiekosten.

  • Droge huid en haar
    Hard water maakt je huid en haar droger door de resterende kalkresten.

  • Kalkvlekken op sanitair
    Hardnekkige kalkvlekken ontstaan op kranen, douchewanden en tegels, waardoor schoonmaken meer tijd en moeite kost.

  • Meer schoonmaakmiddelen nodig
    Kalk zorgt ervoor dat schoonmaakmiddelen minder effectief zijn, waardoor je meer product moet gebruiken.


Wat is Kalkvrij?

Waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Een waterhardheid boven de 3 DH betekent dat er sprake is van kalkaanslag. Onder deze waarde is er scheikundig gezien geen kalkvorming meer mogelijk in leidingen en apparaten. Water met een hardheid van minder dan 3 DH wordt als kalkvrij beschouwd.


Waterhardheid Testen

De waterhardheid in Everdingen kan per huishouden verschillen. Gelukkig kun je zelf eenvoudig testen hoe hard het water in jouw huis is. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

  • De zeeptest
    Gebruik een beetje afwasmiddel in water en kijk of het schuimt. Schuimt het nauwelijks? Dan is het water hard.

  • Teststrips
    Deze strips veranderen van kleur wanneer ze in contact komen met water en geven zo een indicatie van de hardheid.

  • Titrant-test
    Een nauwkeurige methode waarbij je druppels titrant aan water toevoegt totdat de kleur verandert.


Wil je meer weten over deze methodes? Bekijk dan deze pagina voor uitgebreide uitleg.


Geschiedenis van Everdingen

Everdingen is een pittoresk dorp gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden met ongeveer 1200 inwoners. Het dorp kent een rijke geschiedenis en heeft zijn oorsprong waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen. De dorpskern van Everdingen is herkenbaar aan een T-vormige structuur, en het gebied staat bekend om zijn karakteristieke natuur en historische elementen. Voor meer informatie over de geschiedenis van Everdingen kun je terecht op deze pagina.


Wat Zijn Oplossingen Tegen Kalk?

Hoewel tijdelijke oplossingen zoals schoonmaakmiddelen of azijn kunnen helpen om kalkaanslag te verwijderen, zijn dit geen duurzame oplossingen. Een langdurige aanpak is het gebruik van een waterontharder. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water in je hele huis kalkvrij wordt, wat apparaten en leidingen beschermt en je schoonmaaktaken een stuk eenvoudiger maakt. Hoewel het niet essentieel is, kan een waterontharder een waardevolle investering zijn voor een kalkvrij huishouden.

Ontvang gratis advies tegen kalk
 

Ontvang direct een mail

Bedankt voor de inzending!

bottom of page