top of page

Waterhardheid Kerklaan

De waterhardheid in Kerklaan bedraagt 6,2 DH. Dit betekent dat het water in de categorie tamelijk hard valt. Benieuwd wat dit betekent voor jouw huishouden en hoe kalk jouw apparaten beïnvloedt? Lees hier verder voor meer informatie over kalkaanslag.

Waterhardheid

6,2 dH

De Waterhardheid in Kerklaan

De waterhardheid in Kerklaan is tamelijk hard, namelijk 6,2 DH. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 19,9 kilogram kalk door jouw leidingen stroomt, gebaseerd op een verbruik van 180m³ water per jaar. Deze cijfers zijn afkomstig van Vitens, de waterleverancier in dit gebied.


Kalkaanslag kan per woning verschillen. Dit komt doordat water via verschillende leidingen in huizen terechtkomt. Hierdoor kan de Duitse hardheid in jouw woning hoger of lager zijn dan bij de buren. Wil je zelf berekenen hoeveel kalk er jaarlijks door jouw leidingen stroomt? Gebruik dan de volgende formule: 17,8 gram x De hardheid x aantal kubieke liters = het aantal kg kalk op jaarbasis.


Nadelen van kalkaanslag

Kalkaanslag kan veel nadelen met zich meebrengen in huis. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende problemen:

  • Kortere levensduur van apparaten: Kalk zet zich af in apparaten zoals waterkokers, wasmachines en koffiezetapparaten, waardoor ze sneller kapotgaan.

  • Verstopte leidingen: Opgehoopte kalk kan de waterstroom belemmeren, wat leidt tot een lagere waterdruk en hogere kosten voor reparaties.

  • Droog haar en huid: Hard water kan je huid uitdrogen en je haar minder glanzend maken.

  • Kalkvlekken: Op kranen, tegels en glas ontstaan vaak hardnekkige witte aanslag, die lastig te verwijderen is.

  • Meer schoonmaakmiddelen nodig: Door de kalkaanslag moet je meer en krachtigere schoonmaakmiddelen gebruiken, wat tijdrovend en kostbaar is.


Wat is kalkvrij?

Waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Bij een waterhardheid boven de 3 DH kan kalkaanslag ontstaan. Dit betekent dat er in Kerklaan met 6,2 DH altijd sprake is van kalkaanslag in de leidingen. Wanneer de waterhardheid onder 3 DH ligt, is er scheikundig gezien geen kalkaanslag meer mogelijk.


Waterhardheid testen

De waterhardheid kan per huishouden verschillen. Wil je weten hoe hard het water in jouw huis precies is? Je kunt dit testen met:

  • De zeeptest: Bekijk hoeveel schuim er ontstaat bij het gebruik van zeep.

  • Teststrips: Deze strips geven snel een indicatie van de waterhardheid.

  • Titrant-test: Een nauwkeurige methode waarbij je druppels toevoegt om de hardheid te bepalen.


Meer informatie over hoe je waterhardheid kunt testen, vind je in deze uitgebreide gids.


Geschiedenis van Kerklaan

Kerklaan is een kleine woonplaats met ongeveer 140 inwoners. De oorsprong van de plaats ligt in een oud landbouwgebied en het dorpje valt tegenwoordig onder de gemeente Stichtse Vecht. Een van de kenmerkende eigenschappen van Kerklaan is de historische kerk die centraal staat in het dorp. Voor meer informatie over de geschiedenis van Kerklaan kun je terecht op deze pagina.


Wat zijn oplossingen tegen kalk?

Hoewel er tijdelijke oplossingen zijn zoals schoonmaken met azijn of krachtige schoonmaakmiddelen, zijn deze vaak tijdrovend en niet duurzaam. Een langdurige oplossing is het gebruik van een waterontharder. Een waterontharder zorgt ervoor dat je hele woning vrij blijft van kalk, wat resulteert in schoner water, minder onderhoud en een langere levensduur van apparaten.

Ontvang gratis advies tegen kalk
 

Ontvang direct een mail

Bedankt voor de inzending!

bottom of page