Waterhardheid Korteraar
De waterhardheid in Korteraar is 6,8 DH, wat betekent dat het water hier tamelijk hard is. Dit heeft invloed op de hoeveelheid kalkaanslag in jouw woning. Wil je meer weten over de gevolgen van kalkaanslag en hoe je dit kunt meten? Lees dan verder voor meer informatie.
Waterhardheid
6,8 dH

De Waterhardheid in Korteraar
In Korteraar is de waterhardheid 6,8 DH, wat volgens de standaard wordt geclassificeerd als tamelijk hard water. Elk jaar stroomt er door een gemiddeld huishouden in Korteraar zo’n 21,7 kilo kalk door de leidingen. Dit is gebaseerd op een jaarlijks waterverbruik van 180m³. De waterleverancier die dit water levert, is Oasen. Je kunt meer informatie over de waterkwaliteit vinden via deze link: Oasen.
Houd er rekening mee dat de hoeveelheid kalk in jouw huis kan verschillen van dat van je buren, omdat de waterleidingen op verschillende plekken binnenkomen. Wil je precies weten hoeveel kalk er jaarlijks door je leidingen stroomt? Gebruik dan deze berekening: 17,8 gram x 6,8 (de hardheid) x 180 m³ = 21,7 kilo kalk per jaar.
Nadelen van kalkaanslag
Kalkaanslag kan voor verschillende problemen zorgen in en om het huis. Hieronder zie je vijf veelvoorkomende nadelen van kalkaanslag:
Kortere levensduur van apparaten: Apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers slijten sneller door de ophoping van kalk.
Verstopte leidingen: Kalkaanslag kan zich in de leidingen ophopen en zorgen voor verstoppingen, wat leidt tot lagere waterdruk en soms zelfs lekkages.
Droge huid en droog haar: Hard water kan ervoor zorgen dat je huid en haar droog aanvoelen na het douchen.
Kalkvlekken: Je zult meer last hebben van witte kalkvlekken op kranen, douchewanden en tegels.
Meer schoonmaakmiddel nodig: Doordat kalk zich vasthecht aan oppervlakken, heb je meer krachtige schoonmaakmiddelen nodig om deze te verwijderen, wat ook weer de glans van de oppervlakken kan aantasten.
Wat is kalkvrij?
Waterhardheid wordt gemeten in graden Duitse hardheid (DH). Bij een waterhardheid van boven de 3 DH is er altijd sprake van kalkaanslag. Als de waterhardheid onder de 3 DH komt, kan er scheikundig gezien geen kalk meer in de leidingen ontstaan. Dit betekent dat je minder tot geen last meer hebt van kalkaanslag.
Waterhardheid testen
De waterhardheid kan per huishouden verschillen. Wil je de waterhardheid in jouw woning testen? Dit kan eenvoudig met een zeeptest, strip of titrant test. Voor meer informatie over hoe je de waterhardheid zelf kunt meten, kun je terecht op deze link: Hoe test ik zelf de hardheid van het water?.
Geschiedenis van Korteraar
Korteraar is een kleine plaats in de provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft ongeveer 670 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Nieuwkoop. Korteraar kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De naam Korteraar verwijst naar de oorspronkelijke veenontginning in het gebied. Voor meer informatie kun je terecht op de link: Geschiedenis van Korteraar.
Wat zijn oplossingen tegen kalk?
Er zijn verschillende tijdelijke oplossingen om kalkaanslag tegen te gaan, zoals het gebruik van schoonmaakmiddelen of het poetsen met azijn. Deze methoden zijn echter arbeidsintensief en moeten vaak worden herhaald. Een langdurige oplossing is een waterontharder. Deze zorgt ervoor dat het hele huis voor lange tijd kalkvrij blijft, wat op de lange termijn veel tijd en kosten kan besparen. Hoewel een waterontharder niet essentieel is, kan het een fijne oplossing zijn voor wie geen last meer wil hebben van kalkaanslag.