Waterhardheid Maasdam
In Maasdam is de waterhardheid behoorlijk hoog, namelijk 8,0 DH. Dit betekent dat het water als hard wordt beschouwd. Hierdoor kan kalkaanslag een probleem vormen in huishoudens. Hard water kan onder andere zorgen voor meer onderhoud aan huishoudelijke apparaten en kalkvlekken in de badkamer en keuken. Wil je meer weten over de impact van kalk en hoe je dit kunt aanpakken? Lees hier verder voor meer informatie over kalk.
Waterhardheid
8,0 dH

De Waterhardheid in Maasdam
De waterhardheid in Maasdam is hard en bedraagt 8,0 DH. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 25,6 kilogram kalk door je leidingen stroomt, gebaseerd op een jaarlijks verbruik van 180m³ water. Deze cijfers zijn afkomstig van Evides, de waterleverancier voor Maasdam. Het exacte kalkgehalte kan echter per huishouden verschillen, afhankelijk van wanneer en hoe de leidingen van Evides je woning binnenkomen. Dit kan resulteren in een hogere Duitse hardheid bij sommige huishoudens. Wil je zelf berekenen hoeveel kalk je huishouden jaarlijks binnenkrijgt? Gebruik dan deze berekening: 17,8 gram x de hardheid x het aantal kubieke liters = het aantal kg kalk per jaar.
Nadelen van kalkaanslag
Kalkaanslag kan veel vervelende gevolgen hebben in en om je huis. Hier zijn enkele nadelen van hard water:
Kortere levensduur van huishoudelijke apparaten: Apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten en boilers gaan minder lang mee door de ophoping van kalk in de onderdelen.
Verstopte leidingen: Kalk kan zich ophopen in leidingen, wat zorgt voor een verminderde waterstroom en zelfs verstoppingen.
Droog haar en huid: Douchen met hard water kan je huid en haar droger maken, omdat het kalk de natuurlijke oliën verwijdert.
Kalkvlekken op oppervlakken: Badkamers, keukens en kranen krijgen snel last van lelijke kalkvlekken die moeilijk te verwijderen zijn.
Meer schoonmaakmiddel nodig: Hardnekkige kalkaanslag zorgt ervoor dat je meer schoonmaakmiddel nodig hebt om je badkamer en keuken schoon te houden, wat op de lange termijn duurder is.
Wat is kalkvrij?
Waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Zodra de hardheid boven de 3 DH komt, is er een kans op kalkaanslag in de leidingen en op oppervlakken. Bij een waterhardheid onder de 3 DH kan er scheikundig gezien geen kalk meer ontstaan in je leidingen. In Maasdam met een hardheid van 8,0 DH, zal je vrijwel altijd last hebben van kalkaanslag.
Waterhardheid testen
Hoewel de waterhardheid in Maasdam voor de meeste huishoudens hard is, kan deze per woning enigszins verschillen. Er zijn verschillende manieren om zelf de waterhardheid in huis te testen, zoals met een zeeptest, een striptest of een titranttest. Meer informatie over hoe je zelf de waterhardheid kunt testen, vind je hier.
Geschiedenis van Maasdam
Maasdam is een dorp in de gemeente Hoeksche Waard en telt ongeveer 3.265 inwoners. Het dorp is ontstaan rond de 13e eeuw, en zoals de naam al doet vermoeden, ligt het aan een dam in de rivier de Maas. Maasdam staat bekend om zijn landerijen en agrarische geschiedenis. Voor meer informatie over de geschiedenis van Maasdam kun je terecht op deze pagina.
Wat zijn oplossingen tegen kalk?
Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag tegen te gaan, zoals het gebruik van schoonmaakmiddelen of het poetsen met azijn. Dit zijn echter tijdelijke oplossingen. Een langdurige oplossing is het installeren van een waterontharder. Een waterontharder verwijdert kalk uit het water, waardoor je hele huis voor langere tijd kalkvrij blijft. Hoewel een waterontharder niet essentieel is, kan het wel een zeer handige investering zijn als je op zoek bent naar een kalkvrij huishouden.