Waterhardheid Oudendijk
Waterhardheid is een belangrijk onderwerp voor iedereen die woont in Oudendijk. Deze woonplaats kent namelijk een hard waterniveau met een waterhardheid van 7,9 DH. Dit betekent dat het water in Oudendijk meer kalk bevat, wat kan leiden tot kalkaanslag op apparaten en leidingen. Lees hier verder om meer te ontdekken over de gevolgen en oplossingen voor kalk in het water.
Waterhardheid
7,9 dH

Waterhardheid in Oudendijk
De waterhardheid in Oudendijk is 7,9 DH, wat betekent dat het water in deze regio als hard wordt geclassificeerd. Elk jaar stroomt er door een gemiddelde huishoudelijke waterleiding in Oudendijk bijna 25,3 kilogram kalk op basis van een verbruik van 180m³. Deze gegevens worden verstrekt door PWN, de waterleverancier voor Oudendijk.
Kalkaanslag kan echter per woning verschillen, afhankelijk van waar het water binnenkomt en de staat van de leidingen. Hierdoor kan het zijn dat sommige huishoudens in Oudendijk een hogere Duitse hardheid ervaren dan anderen. Wil je het aantal kilo’s kalk per jaar zelf berekenen? Gebruik dan deze formule: 17,8 gram x de hardheid x aantal kubieke liters = het aantal kg kalk op jaarbasis.
Nadelen van kalkaanslag
Kalk kan in huis voor diverse problemen zorgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende nadelen van kalkaanslag:
Kortere levensduur van apparaten: Kalkafzetting in bijvoorbeeld boilers, vaatwassers en wasmachines zorgt ervoor dat ze minder efficiënt werken en sneller stukgaan.
Verstopte leidingen: Op de lange termijn kan kalkaanslag zich ophopen en zelfs leidingen verstoppen, wat kan leiden tot dure reparaties.
Droge huid en haar: Hard water kan ervoor zorgen dat je huid en haar droger aanvoelen na het douchen.
Kalkvlekken: Kalkaanslag zorgt voor vlekken op kranen, tegels en douchedeuren, die moeilijk te verwijderen zijn.
Meer schoonmaakmiddel nodig: Door kalkaanslag is vaak meer en agressiever schoonmaakmiddel nodig om oppervlakken schoon te maken, wat de glans van keukens en badkamers kan verminderen.
Wat is kalkvrij water?
Waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Vanaf een Duitse hardheid van 3 is er sprake van kalkaanslag in de leidingen. Wanneer de waterhardheid onder de 3 ligt, kan er scheikundig gezien geen kalkaanslag meer in de leidingen vormen, wat betekent dat het water kalkvrij is. In Oudendijk, met een hardheid van 7,9 DH, is kalkvrij water dus niet aanwezig.
Waterhardheid testen
Omdat de waterhardheid in huis kan variëren, zijn er enkele manieren om zelf te testen hoe hard jouw water is. Enkele veelgebruikte methoden zijn de zeeptest, een teststrip of een titrantentest. Met deze tests kan je eenvoudig zelf de waterhardheid vaststellen. Wil je meer weten over hoe je zelf de hardheid van water kunt testen? Kijk dan op de website van Z8-Water voor meer informatie.
Geschiedenis van Oudendijk
Oudendijk is een karakteristiek dorp met een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het dorp maakt deel uit van een groter gebied dat lange tijd onafhankelijk was, maar inmiddels valt het onder de gemeente Hoeksche Waard. Met een bescheiden aantal bewoners, namelijk 435 inwoners, behoudt Oudendijk een hechte gemeenschapsband. Benieuwd naar meer over de geschiedenis en unieke aspecten van Oudendijk? Voor meer informatie kan je naar de pagina van de Historische Vereniging Hemony.
Wat zijn oplossingen tegen kalk?
Tegen kalk zijn tijdelijke oplossingen mogelijk, zoals poetsen met krachtige schoonmaakmiddelen of het gebruik van azijn. Voor een langdurige en effectieve oplossing kan een waterontharder overwogen worden. Deze zorgt ervoor dat het water door het hele huis zacht blijft, waardoor er geen kalk meer kan neerslaan op apparaten en leidingen.