Waterhardheid Sint-Annaland
De waterhardheid in Sint Philipsland is hard (8,0 DH). Dit betekent dat er jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid kalk door de leidingen stroomt. Op basis van een gemiddeld waterverbruik van 180 m³ per jaar komt dit neer op 25,6 kg kalk. Dit kan leiden tot kalkaanslag op kranen, tegels en huishoudelijke apparaten. De waterleverancier in Sint Philipsland is Evides.
Waterhardheid
8.0 dH

De Waterhardheid in Sint Philipsland
Met een hardheid van 8,0 DH is het leidingwater in Sint Philipsland duidelijk hard te noemen (bron: Evides). Dit betekent dat er zich in de leidingen en op oppervlakken kalkaanslag kan vormen. Hoeveel kalk er precies in jouw huishouden terechtkomt, hangt af van de leidingen en het exacte waterverbruik. Op basis van 180 m³ waterverbruik per jaar kan je zelf berekenen hoeveel kalk je door de leidingen krijgt met de volgende som: 17,8 gram x 8,0 x 180 = 25,6 kg kalk.
Nadelen van kalkaanslag
Kalkaanslag kan diverse problemen veroorzaken in en rondom het huis:
Kortere levensduur van apparaten – Kalkafzetting in apparaten zoals de waterkoker, wasmachine en koffiezetapparaat kan zorgen voor snellere slijtage.
Verstopte leidingen – Na verloop van tijd kan opgehoopte kalk de doorstroming van water beperken.
Droge huid en haar – Hard water kan de huid uitdrogen en haar minder soepel maken.
Kalkvlekken – Kalkaanslag op kranen, douchewanden en tegels is moeilijk te verwijderen.
Meer schoonmaakmiddel nodig – Door de aanwezigheid van kalk is er meer zeep en schoonmaakmiddel nodig om schuim te creëren en oppervlakken schoon te krijgen.
Wat is kalkvrij?
Waterhardheid wordt gemeten in Duitse hardheid (DH). Boven de 3 DH kan er kalkaanslag ontstaan, terwijl bij een waarde onder de 3 DH scheikundig gezien geen kalk meer in de leidingen neerslaat. Dit betekent dat in Sint Philipsland met 8,0 DH kalkaanslag vrijwel onvermijdelijk is.
Waterhardheid testen
De exacte waterhardheid kan per huishouden verschillen. Wil je zelf testen hoe hard het water in jouw woning is? Dit kan met een van de volgende methodes:
Zeeptest – Test of zeep goed schuimt met leidingwater.
Teststrip – Een strip verandert van kleur afhankelijk van de hardheid.
Titrant-test – Een nauwkeurige methode waarbij druppels worden toegevoegd aan een watermonster.
Meer informatie over waterhardheid testen vind je hier.
Geschiedenis van Sint Philipsland
Sint Philipsland is een dorp met een rijke geschiedenis, gelegen in Zeeland. Oorspronkelijk was het een eiland, maar door inpoldering is het verbonden met het vasteland. Het dorp kent ongeveer 2.440 inwoners en maakte deel uit van de voormalige gemeente Sint Philipsland, die later opging in de gemeente Tholen. Meer historische informatie over Sint Philipsland vind je hier.
Wat zijn oplossingen tegen kalk?
Er zijn verschillende manieren om kalkproblemen te verminderen:
Schoonmaakmiddelen – Regelmatig ontkalken met azijn of speciale ontkalkers helpt kalkaanslag verwijderen.
Voorkomen in plaats van genezen – Een waterontharder is een langdurige oplossing die voorkomt dat kalk zich ophoopt in leidingen en apparaten. Hiermee blijft je water zacht en blijft kalkaanslag achterwege.